Menspower.nl
Impressie van het Barbarian Cable Rack

De 7 beste multifunctionele smith machines

Je hebt smith machines en multifunctionele smith machines. En wanneer je denkt aan multifunctionaliteit, dan wil je dat het toestel zo veel mogelijk trainingsmogelijkheden biedt. Een echte multifunctionele smith machine is dan ook een full gym, of je kunt hun basisrek in die richting uitbreiden. Deze machines geven je de mogelijkheid om op slechts enkele vierkante meters alle spiergroepen aan te pakken, al dan niet in staande positie, met behulp van een fitnessbank of hangend aan een optrekstang. Op deze toestellen kun je oefeningen doen aan een geleidehalterstang maar tevens met een losse halterstang. Een echt multifunctioneel toestel maakt tevens kabeloefeningen mogelijk.

De 7 beste multifunctionele smith machines

Veel smith machines bestaan uit een rek met enkel een geleidehalterstang. In dit artikel richt ik me echter op de multifunctionele smith machines, die als het ware complete homegyms zijn. Ze bevatten allerlei accessoires en brengen alle belangrijke trainingsmiddelen samen in één systeem. De verkrijgbare toestellen op de markt, zijn vrijwel allemaal geschikt voor professioneel gebruik. Qua functionaliteit kun je de onderstaande smith machines prima aan elkaar meten. Alle toestellen beschikken over een geleidehalterstang, een lat pulley en optrekstang. En ze bieden de mogelijkheid voor losse halteroefeningen. Maar er zijn ook verschillen. Bekijk hieronder hoe dat zit.

MegaTec Smith Machine + Lat Pulley

MegaTec Smith Machine + Lat Pulley

879.00Meer info

We trappen af met deze 127 kg zware multifunctionele smith machine van MegaTec. De machine beslaat een oppervlakte van 2,8 vierkante meter. Op het eerste gezicht heeft deze machine veel weg van een half rack, maar achter de 215 cm hoge staanders gaat een geleidehalterstang schuil. De stang glijdt soepel langs 25 mm verchroomd staal en je kunt hem afleggen op 10 posities. Het frame van deze smith machine is opgetrokken uit 60 x 60 mm staal, waardoor hij een belasting van 250 kg aan kan. De machine is verder uitgerust met een optrekstang . Aan de voorzijde vind je afleghaken, die je op 25 posities kunt verstellen. Tot slot bevat de MegaTec Smith Machine een lat pulley met verstelbare beenrollen. Je kunt er zowel boven- als benedenwaartse kabeloefeningen mee doen. De lat pulley kun je laden met 30 mm en optioneel met 50 mm halterschijven.


Beenoefening met de Tunturi SM80 Smith Machine

Tunturi Smith Machine SM80

1,309.00Meer info

De Tunturi Smith Machine SM80 is een rijk aangekleed instapmodel. Deze 124 kg zware machine is relatief licht uitgevoerd maar hij bevat bijzonder veel accessoires. Naast een smith geleidehalterstang biedt de SM80 aan de voorzijde 10-voudig verstelbare afleghaken en noodsteunen. Zodoende kun je ook losse halteroefeningen doen, al dan niet met behulp van een fitnessbank. Maar er is meer. Op 209 cm hoogte bevindt zich bijvoorbeeld een optrekstang. En achterin de stalen kooi vind je een pec fly toestel. Direct hieronder bevindt zich een leg developer, die je kunt gebruiken in combinatie met de lat pulley, welke je kunt verzwaren met 50 mm gewichten. De halterschijven kun je opbergen aan de zes opbergpinnen en de pulley kun je daarnaast gebruiken voor diverse boven- en benedenwaartse kabeloefeningen. Deze machine is flink aan de maat. Hij beslaat een vloeroppervlakte van 3,5 vierkante meter.


Barbarian smith machine + lat pulley met 125 kg gewichtstapel

Barbarian Smith Machine + Lat Pulley met 125 kg Gewichtstapel

1,750.00Meer info

We vervolgen met deze zwaar uitgevoerde multifunctionele smith machine van Barbarian. Op het eerste gezicht lijkt dit toestel op de MegaTec Smith Machine, maar er zijn wezenlijke verschillen. Dit toestel heeft meer hoogte en vooral meer diepte. Haar stalen frame is met 50 x 100 mm ook een stuk robuuster. Daarnaast is de machine met 321 kg vooral veel zwaarder. Deels zit het gewicht in de 125 kg zware gewichtstapel van de lat pulley, die je kunt gebruiken voor boven- en benedenwaartse kabeloefeningen. De geleidehalterstang is vervaardigd van 30 mm verchroomd rondstaal en je kunt de smith halterstang afleggen op 8 posities. Dat is overigens wel aan de krappe kant. De optrekstang, die zich bevindt op 223 cm hoogte, kun je belasten tot 250 kg. Verder bevat de Barbarian smith machine 4-voudig verstelbare beenrollen en verschillende opbergpinnen voor 30 mm halterschijven. Optioneel zijn 50 mm pinnen verkrijgbaar.


Powerline Smith Machine PSM144X met gewichtstapel + Lat Pulley

Powerline Smith Machine PSM144X met 75 kg Gewichtstapel + Lat Pulley

1,640.00Meer info

Deze PSM144X smith machine van Powerline bevat verschillende eigenschappen die je van een multifunctioneel toestel mag verwachten. Ten opzichte van de echte topmodellen, heeft hij op veel eigenschappen echter wel iets minder te bieden. Dat doet niets af aan de mogelijkheden, hoewel het wel ontbreekt aan afleghaken. Deze machine is gebouwd uit een 50 x 50 mm stalen frame, dat belastbaar is tot 450 kg. De 14-voudig verstelbare smith halterstang vormt bij dit toestel de centrale component. Achterin vind je een 75 kg zware gewichtstapel, die helaas alleen bovenwaarts te gebruiken is. Hier bevindt zich tevens een pec fly unit. Bij deze smith machine wordt tevens een verstelbare fitnessbank meegeleverd, die bovendien is uitgerust met een leg developer.


Barbarian smith cable rack met gewichtstapels + lat pulley

Barbarian Smith Cable Rack met Gewichtstapels + Lat Pulley

3,985.00Meer info

Wie kan deze brute 674 kg zware multifunctionele smith machine aan? De uitstraling van dit tot 1400 kg belastbare Barbarian Smith Cable Rack laat niets te raden over, want met dit toestel kun je echt alle kanten op. Allereerst vind je achter de voorste staanders een 8-voudig verstelbare haltergeleidestang. Direct ervoor bevinden zich de 29-voudig verstelbare afleghaken en 35 cm lange noodsteunen. Aan weerszijden van het rek kun je 800 kg halterschijven kwijt, aan 10 opbergpinnen. Het rek is verder uitgerust met een optrekstang en een dipstation. Achterin bevindt zich een duo pulley met verstelbare beenrollen en twee gewichtstapels van 55 kg. Dit massieve Smith Cable Rack is 230 cm hoog en beslaat een vloeroppervlakte van maar liefst 4,7 vierkante meter.


Kabeloefening met de Finnlo Maximum Inspire SCS Smith Cage

Finnlo Maximum Inspire SCS Smith Cage

4,799.00Meer info

We vervolgen met een machine die zich aardig kan meten aan het cable rack van Barbarian. Deze multifunctionele smith machine oogt echter eleganter en bovendien wordt een zeer solide fitnessbank meegeleverd. Met 462 kg is hij wel lichter en hij is ook aanzienlijk compacter. Voor dit toestel heb je namelijk slechts 2,9 vierkante meter vloeroppervlakte nodig. De uit staal vervaardige SCS Smith Cage beschikt over een 15-voudig verstelbare geleidehalter, 15-voudig verstelbare afleghaken en noodsteunen. Bovenin vind je een verstelbare optrekstang. Je hebt tevens een duo pulley met twee gewichtstapels van 75 kg tot je beschikking. Tot slot wordt de multifunctionele SCS Fitnessbank meegeleverd, die ook nog eens voorzien is van een biceps curl unit en leg developer unit.


Body-Solid GS348FB Smith Machine Full Serie 7

Body-Solid Smith Machine GS348FB Full Serie 7

1,795.00Meer info

Ook de Body-Solid Smith Machine GS348FB mag gerekend worden tot de beste multifunctionele smith machines op de markt. Dit tot 450 kg belastbare toestel is vervaardigd uit staal en heeft een frame profiel van 50 x 75 kg. De geleidehalter is 20-voudig verstelbaar en het gunrack aan de voorzijde heeft 14 posities. Hier bevinden zich ook twee noodsteunen. Aan weerszijden van het rek vind je drie opbergpinnen, waaraan je een flink aantal halterschijven kwijt kunt. Achterin vind je een lat pulley, waarmee je boven- en benedenwaarts kunt trainen. De pulley bevat een gewichtstapel van 95 kg. Verder is deze smith machine uitgerust met een multifunctionele halterbank, waarbij tevens een biceps unit en leg developer worden meegeleverd. Deze smith machine beslaat een vloeroppervlakte van 3,4 vierkante meter.


Meer smith machines bekijken

Je kunt de smith machines die hierboven zijn beschreven nu zelf onderzoeken met een handige vergelijkingsmodule. Bij Men’sPower Shopping vind je namelijk een selectie met de beste smith machines op de Nederlandse markt voor homegym en sportcentra. Je kunt jouw favoriete producten op een groot aantal eigenschappen en kenmerken vergelijken via een dynamische tabel. Op deze manier wordt je oriëntatieproces een stuk eenvoudiger.

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.