Menspower.nl
De push-up is een effectieve buikspieroefening

De 5 beste buikspieroefeningen voor een strakke buik

Wie droomt er niet van een platte buik waar je de blokjes op kunt tellen? Voor het bereiken van zo’n felbegeerde blokjesbuik is heel wat werk nodig, tenzij je van nature gezegend bent met een laag vetpercentage. Voor een platte en zichtbaar gespierde buik zul je aan twee voorwaarden moeten voldoen. Aan de ene kant is het belangrijk dat je vetpercentage over je gehele lichaam laag genoeg is, zodat je spieren überhaupt zichtbaar worden. Aan de andere kant zul je de spieren in je buik moeten trainen, zodat ze groter worden. Dit artikel gaat in op de beste buikspieroefeningen, die helpen bij het ontwikkelen van spiermassa.

De voordelen van je buik trainen

Buikspieroefeningen leveren verschillende voordelen op. Door je buikspieren te trainen, worden ze in de eerste plaats sterker. En dat komt goed van pas in het dagelijkse leven. Onze buikspieren zorgen er namelijk voor dat we rechtop kunnen staan en houdingen kunnen aannemen. Sterkere buikspieren hebben een positief effect op je houding, alledaagse bewegingen worden gemakkelijker en je kunt fysiek meer aan. Buikspieroefeningen zorgen er ook voor dat je andere oefeningen zwaarder kunt trainen. En uiteindelijk helpen ze om een zichtbare sixpack te kweken, wanneer je vetpercentage laag genoeg is.

De beste buikspieroefeningen

Voor het trainen van je buikspieren bestaan veel oefeningen. Maar ze zijn niet allemaal even effectief. In je buik zitten meerdere spieren en de beste buikspieroefeningen pakken alle buikspieren aan. Het is immers wel zo efficiënt wanneer je tijdens dezelfde beweging zowel de rechte buikspier, de binnenste schuine buikspieren en de buitenste schuine buikspieren traint. Hieronder vind je vijf ideale oefeningen, waarmee je alle buikspieren oefent tijdens dezelfde beweging.

Crunch

De crunch is een bekende buikspieroefening

Al op jonge leeftijd maken kinderen kennis met deze effectieve oefening. De crunch is dan ook één van de bekendste buikspieroefeningen ter wereld. Deze oefening is gemakkelijk uit te voeren en is hierdoor geschikt voor zowel beginners als gevorderden. De crunch dankt haar bekendheid aan haar effectiviteit, want je traint zowel derechte buikspier, buitenste schuine buikspieren en binnenste schuine buikspieren.

Bird dog

Bird dog

Deze oefening oogt wat zweverig maar hij is bijzonder effectief voor je buikspieren. Bij de bird dog train je namelijk de rechte buikspier en de schuine buikspieren. De bird dog is een echte stabiliteitsoefening, waarmee je werkt aan een stabiele romp. Hij dankt haar naam aan de positie, die zich afwisselt tussen op handen en knieën zitten (dog) en het strekken van de armen en benen (bird).

Bridge

Bridge is een effectieve oefening voor het trainen van de rompspieren

Dit is nog zo’n goede oefening, waarin je een bijzondere positie aanneemt. Bij de bridge is het de bedoeling dat je met je lichaam een soort brug maakt, terwijl je op je rug ligt. De positie zul je vervolgens enige tijd moeten vasthouden. De bridge is een effectieve oefening voor verschillende spieren in de romp, waaronder de buikspieren. Ook bij deze oefening train je de rechte buikspieren en de schuine buikspieren.

Bicycle crunch

Bicycle crunch

Bij de bicycle crunch is het de bedoeling dat je als het ware fiets in de lucht, terwijl je bovenlichaam zich afwisselend naar je benen toe beweegt. Van alle oefeningen in dit overzicht, biedt de bicycle crunch de meest intensieve training van de rechte buikspier. Daarnaast pak je ook gelijk de schuine buikspieren aan. Deze oefening is vooral geschikt voor gevorderden, die al beschikken over een zekere kracht in de dieper liggende rompspieren. 

Plank

De plank is een compoundoefening

De plank behoort tot de beste buikspieroefeningen en tegelijkertijd train je de stabiliteit van het schouderblad. Daarnaast pak je enkele spieren in je onderrug en billen aan. Bij de plank train je vooral je uithoudingsvermogen en je stabiliteit. In tegenstelling tot veel andere buikspieroefeningen is het bij de plank de bedoeling om de positie zo lang mogelijk vol te houden. Ook bij de plank train je de rechte en schuine buikspieren.

Meer buikspieroefeningen

Om je buikspieren te blijven prikkelen wordt door deskundigen aanbevolen om te variëren in oefeningen. Door andere bewegingen te maken, blijft je lichaam uitgedaagd om extra spiermassa te ontwikkelen. In plaats van maandenlang dezelfde oefening te doen, is het dus effectiever om geregeld andere oefeningen op te nemen in je trainingsschema. Wanneer je de smaak te pakken hebt, kun je hier nog meer buikspieroefeningen vinden.

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.