Menspower.nl
Uitvoering van de squat met behulp van een squatrek

Alles over het squatrek

Een squatrek is een rek waarin je een halterstang op verschillende hoogtes kunt neerleggen in verstelbare afleghaken. Er bestaan ook varianten met een gunrack, waarbij verschillende afleghaken op vaste posities onder elkaar geplaatst zijn. Het squatrek is een materiaal dat in sportscholen aanwezig is, maar het wordt vanwege haar relatieve eenvoud vooral voor thuisgebruik geproduceerd. Behalve voor het uitvoeren van de klassieke barbell squat, kun je een squatrek voor meer oefeningen gebruiken. Er zijn verschillende soorten rekken op de markt, al dan niet met extra accessoires en uitbreidingsmogelijkheden.

Doel van het squatrek

Het squatrek dankt haar naam natuurlijk aan de barbell squat. Bij deze bekende en effectieve fitnessoefening is het de bedoeling dat je de halterstang op je bovenrug of aan de bovenzijde van je borst plaatst. De toegevoegde waarde van een squatrek is hierbij dat je de halterstang rechtstreeks op de gewenste hoogte op je lichaam kunt brengen. Het voorkomt dat je onmogelijke bewegingen hoeft uit te voeren. Bij een hoger gewicht, is het namelijk onmogelijk om een halterstang vanaf de grond op een veilige manier op je rug te brengen. Een squatrek kun je ook gebruiken voor andere oefeningen, zoals de bench press.

Marbo Squatrek MH-S104
Voorbeeld van een gunrack

De typen squatrekken

De meeste squatrekken zijn gemaakt van staal maar ze worden incidenteel ook vervaardigd van hout. Het meest eenvoudige rek bestaat uit twee losse staanders. Hierin kan de halterstang op een bepaalde hoogte worden neergelegd. Een stabielere variant is het verbonden rek, waarbij de staanders aan de onderkant met elkaar verbonden zijn. Het meest stabiele rek is echter het gunrack. Hierbij zijn de staanders op verschillende hoogtes met elkaar verbonden.

Kenmerken van een squatrek

Bij de aanschaf van een squatrek, sta je voor verschillende keuzemogelijkheden. Hierbij zul je een aantal overwegingen moeten maken. In de eerste plaats is dit natuurlijk de prijs. Daarnaast spelen het belastbare gewicht, de ruimte die een rek inneemt en de aanwezigheid van extra’s zoals een optrekstang en noodsteunen een rol. Ook zul je moeten bepalen of je wilt gaan trainen met afleghaken of met een gunrack. Een niet onbelangrijk detail zijn de hoogste en laagste stand van het rek. In plaats van een squatrek, zou je ook een iets groter half rack kunnen overwegen.

Muscle-Power MP108 Squatrek | Squat Rack | Squat Stands
Squatrek met noodsteunen en afleghaken

Hoogste en laagste stand

Wanneer je rechtop staat, dan moet de hoogte van een squatrek minimaal reiken tot schouderhoogte. Iets lager komt de halterstang namelijk op je lichaam te rusten, althans bij staande oefeningen zoals de military press. Het is dus van belang dat het squatrek hoog genoeg kan worden ingesteld. Voor oefeningen zoals bankdrukken moet de barbell juist vrij laag kunnen worden bevestigd aan het rek. Daarom is ook de laagste stand van het rek belangrijk.

Noodsteunen en optrekstang

Spotters zijn in geval van een squatrek noodsteunen. Het zijn houders die zich aan de voorzijde van het rek kunnen bevinden. Op de spotters kun je de halterstang tijdens de oefening neerleggen, wanneer je het gewicht niet meer kunt dragen. Goede spotters kunnen een hoge belasting aan en zijn in hoogte verstelbaar. Ze komen alleen voor op het verbonden en het vaste squatrek. Sommige vaste rekken zijn daarnaast voorzien van een optrekstang. Dit is een verbindingsstang tussen de twee staanders die zich hoog boven de grond bevindt. Met een optrekstang kunnen verschillende oefeningen worden uitgevoerd zoals pull-ups.

Barbarian Multi Squatrek
Squatrek met optrekstang

Afleghaken en gunrack

Er bestaan gunracks en rekken met afleghaken. Goede afleghaken zijn doorgaans aan de binnenkant uitgerust met rubberen of kunststof bescherming. Dit voorkomt beschadigingen aan de halterstang en storende contactgeluiden tussen de halterstang en de haken. De haken van gunracks hebben deze beschermende eigenschappen doorgaans niet. Een belangrijk voordeel van het gunrack is echter dat je geen afleghaken hoeft te verstellen tijdens de training.

Verkrijgbaarheid van squatrekken

Squatrekken zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar. Naast het gunrack, bestaan er verbonden rekken met afleghaken. Maar er bestaan ook ruimtebesparende varianten die je aan de muur kunt bevestigen. Wanneer je meer wilt weten over de eigenschappen en prijzen van squatrekken, dan kun deze handige module gebruiken. Webshops waar je squatrekken kunt kopen, zijn onder meer Fitness Seller, Gorilla Sports en Fitnesskoerier.

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.