Menspower.nl
Ironmaster Half Rack

Alles over het half rack

Een half rack is een multifunctioneel rek, dat gebruikt wordt om er fitnessoefeningen mee uit te voeren. Ze bestaan ook wel als wall rack. Ten opzichte van een squatrek, is een dit type rek doorgaans zwaarder uitgevoerd en uitgebreider aangekleed. Bijvoorbeeld met accessoires zoals een optrekstang, lat pulley en opslagruimte voor halterschijven. Ten opzichte van power racks, zijn half racks echter weer compacter. Zo bevatten half racks twee verticale staanders, terwijl power racks er vier hebben. Wat het half rack, squatrek en power rack met elkaar gemeen hebben is hun basis: de mogelijkheid om er oefeningen mee te doen met een Olympische halterstang.

Doel van het half rack

Omdat het half rack twee staanders heeft, wordt dit rek gezien als de helft van een power rack. Daar dankt het half rack dus haar naam aan. De staanders van het half rack zijn dusdanig uitgevoerd, dat je er een halterstang op kunt leggen op verschillende posities. Deze variëren normaal gesproken van dichtbij de grond, tot ruim boven schouderhoogte. Wanneer je gaat heffen met een hoger gewicht, dan is het onmogelijk om een halterstang op een veilige manier naar de startpositie te brengen. De toegevoegde waarde van een half rack is dus dat je de halterstang rechtstreeks op de gewenste hoogte op je lichaam kunt brengen. Dit voorkomt dat je onmogelijke bewegingen moet uitvoeren.

Powertec Half Rack Zwart
Half rack geplaatst in een lichte hoek

Materiaal, elasticiteit en drukkracht

Een half rack moet aan de ene kant het gewicht kunnen dragen van een halterstang met haar eventueel extra geladen gewicht. Aan de andere kant moet het rek ook de zogenaamde drukkracht kunnen opvangen. Bijvoorbeeld wanneer je de halterstang terugwerpt in de afleghaken. Vrijwel alle half racks die beschikbaar zijn op de markt, zijn vervaardigd van staal. Dit is nodig om het rek zwaar belastbaar te maken. Tegelijkertijd geeft dit materiaal de gewenste elasticiteit, die nodig is om de drukkracht op te vangen.

Kenmerken van het half rack

Een half rack bevat altijd twee losse staanders, die verticaal geplaatst zijn of eventueel in een vrijwel verticale hoek. De staanders zijn doorgaans aan de bovenzijde met elkaar verbonden door een verbindingsbalk. Hieraan bevindt zich in de meeste gevallen ook een optrekstang. Aan de onderzijde van vind je vaak een stalen U-profiel, waarop de staanders zijn bevestigd. Om de stabiliteit te verhogen, zijn soms schuine verbindingsbalken aangebracht. Half racks bevatten altijd verstelbare afleghaken, die op verschillende hoogtes kunnen worden bevestigd. Op de afleghaken kun je een halterstang plaatsen.

Fortex Half Rack
Half rack met noodsteunen

Belastbaarheid en stabiliteit

De kwaliteit van een half rack, kun je in de regel afmeten aan haar belastbare gewicht. Dit is het maximale gewicht dat het rek kan dragen. Normaal gesproken wordt dit gewicht door de fabrikant vermeld. Andere kenmerken die iets kunnen zeggen over de kwaliteit en stabiliteit van een rek, zijn het eigen gewicht en de afmetingen en dikte van het stalen frame profiel. De belastbaarheid in het semi-professionele segment kan oplopen tot 500 kg, terwijl de betere instapexemplaren belastbaar zijn tot ongeveer 300 kg. Doorgaans is een wall rack minder zwaar belastbaar, maar nog altijd uiterst stevig met een belastbaarheid van 250 kg.

Wall racks voor aan de muur

Naast het verbonden half rack, bestaan er half racks die je aan de muur kunt bevestigen. Ten opzichte van een vrijstaand half rack nemen ze minder ruimte in. Sommige wall racks kunnen na de training tegen de muur worden ingeklapt. Hierdoor kunnen ze zelfs in de kleinste ruimtes opgesteld worden. Wall racks hebben doorgaans een aflegmogelijkheid voor een Olympische halterstang. Soms zijn ze uitgerust met veiligheidssteunen en een optrekstang. Hoewel wall racks zwaar belastbaar zijn, evenaren ze niet de stabiliteit en belastbaarheid van sommige vrijstaande rekken.

Barbarian half rack + lat pulley met 125 kg gewichtstapel
Een half rack met lat pulley

Optionele accessoires

Een half rack is altijd uitgerust met twee staanders die vaak zijn voorzien van met rubber ingelegde afleghaken. Daarnaast bevat een rek doorgaans een optrekstang op ongeveer 2 meter hoogte. Veel halter racks zijn tevens uitgerust met noodsteunen of je ze zijn beschikbaar als accessoire. Er bestaan verschillende halter racks die flink kunnen worden uitgebreid. Bepaalde typen bevatten bijvoorbeeld een lat pulley, al dan niet met een gewichtstapel of losse gewichten. Hiermee kun je boven- en benedenwaartse kabeloefeningen doen. Verschillende typen zijn tevens uitgerust met opbergpinnen, waaraan je een pakket halterschijven kunt opbergen.

Verkrijgbaarheid van half racks

Half racks zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar. Naast instapmodellen vind je rijk aangeklede apparaten. Er bestaan ook ruimtebesparende varianten die je aan de muur kunt bevestigen. Tot slot zijn er rekken die je modulair kunt uitbreiden met extra accessoires. Wanneer je meer wilt weten over de eigenschappen en prijzen van half racks, dan kun deze handige vergelijkingsmodule gebruiken. Webshops waar je half racks kunt kopen, zijn onder meer Fitness Seller en Betersport.

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.