Menspower.nl
Sporter met de bouw van een mesomorf

Mesomorf

Wanneer je aan krachttraining doet, is het handig om kennis van je eigen lichaam te hebben. Omdat geen lichaam hetzelfde is en de persoonlijke doelen verschillen, heeft iedereen een eigen aanpak nodig. Kennis over je lichaam is belangrijk omdat je hierdoor beter weet welke trainingsmethode het beste werkt. De somatotypes helpen hierbij een handje. Het helpt namelijk bij de beeldvorming van behoeften en mogelijkheden van verschillende lichaamstypes.

Wat is een mesomorf?

Een mesomorf is een menselijk fysiek type, dat aanleg heeft voor spieropbouw. Het is één van de drie types die bedacht zijn door de Amerikaanse psycholoog William Sheldon. Met zijn model, dat bekend staat als de somatotypes, kunnen lichamen in 340 verschillende classificaties worden ingedeeld. Het model stamt uit de jaren ’40 en wordt op dit moment door verschillende deskundigen gedateerd geacht. Voor krachttraining en fitness is het echter nog steeds een veel gebruikt model.

De somatotypes

De somatotypes: ectomorf, mesomorf en endomorf
De somatotypes: ectomorf, mesomorf en endomorf

Hoe de somatotypes werken

Als uitgangspunt voor de somatotypes heeft Sheldon drie (extreme) lichaamstypen neergezet. Naast de mesomorf zijn dit de ectomorf en endomorf. De drie samatotypes van Sheldon zijn zo extreem, dat ze in werkelijkheid niet kunnen bestaan. Ze zijn dan ook bedoeld als uitgangspunt om het menselijk lichaam aan te spiegelen in 340 tussenliggende classificaties. De indeling van een lichaam in één van de somatotypes is dus niet absoluut. Echter, wanneer mesomorfie de overhand neemt, wordt een lichaam in het model wel als mesomorf geclassificeerd.

Omschrijving mesomorfie

De mesomorf heeft een natuurlijke aanleg voor spieropbouw. Mensen met dit lichaamstype stralen van nature een zekere sportiviteit uit dankzij hun v-gevorde torso: hun schouders zijn breder dan hun middel. Anderzijds hebben mensen met dit lichaamstype weinig aanleg voor vetopbouw. En bij eventueel overgewicht kan hij snel vet verliezen. Mensen met dit lichaamstype zijn gezegend met hun flexibele lichaam. Ze hebben van alle lichaamstypen het meeste potentieel voor bodybuilding.

Kenmerken van de mesomorf

  • Vierkant en massief hoofd
  • Gespierde borst
  • Brede schouders
  • Grote romp
  • Gespierde armen en benen
  • Weinig lichaamsvet
  • Snelle spierontwikkeling

Hoe komt de mesomorf aan spiermassa?

Dit lichaamstype reageert goed op zware trainingen. Wie een mesomorf is, kan zowel compound oefeningen als isolatieoefeningen opnemen in zijn trainingsschema. Mensen met dit lichaamstype hebben voordeel bij een gevarieerd trainingsschema. Het beste kun je om de drie á vier weken wisselen tussen trainingen met een hoge intensiteit en lage intensiteit. Deze aanpak voorkomt overspanning en bevordert spiergroei en spierkracht.

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.