Menspower.nl
Voedingssupplementen: een sporter drinkt een eiwitshake

Dit zijn de voedingssupplementen die een handje helpen bij spieropbouw

Wie als een jonge god met spierbundels als kanonskogels door het leven wil gaan, zal flink aan de slag moeten. In grootvaders tijd, toen voedingssupplementen nog moesten worden uitgevonden, werden mannen nog op een natuurlijke wijze (zichtbaar) gespierd. Enerzijds door het verrichten van (zware) arbeid en anderzijds door de gezonde voeding die op tafel werd gezet. In onze tijd worden we juist overladen met bewerkte voeding en met weinig lichamelijke uitdaging. Spieropbouw is tegenwoordig dan ook enkel weggelegd voor mannen die kiezen voor een bewuste lifestyle.

Bewezen voedingssupplementen voor krachttraining

Om een mooi lichaam te krijgen, geldt dat je gedurende lange tijd regelmatig zware krachtsinspanning moet verrichten. En het innemen van natuurlijke voeding is een tweede belangrijke voorwaarde. In de gehaaste tijd waarin we leven is het handig wanneer we een handje geholpen worden. Dat kan met de volgende voedingssupplementen:

  • Creatine
  • Proteïne
  • Cafeïne

Deze stoffen kunnen je explosieve kracht verhogen, spierherstel en spieropbouw bevorderen en de samentrekking van je spieren vergemakkelijken. Er zijn veel meer voedingssupplementen verkrijgbaar maar ze hebben niet allemaal aantoonbaar effect. Van creatine, proteïne en cafeïne supplementen is wel wetenschappelijk aangetoond dat ze verantwoord zijn én een positief effect hebben op de prestaties.

Meer explosieve kracht met creatine

Creatine is een lichaamseigen stof die wordt aangemaakt in de lever. Daarnaast komt creatine in het lichaam terecht bij het innemen van bepaalde voeding zoals biefstuk en kabeljauw. Creatine wordt door het lichaam voornamelijk opgeslagen in de spieren, met als doel om energie voor spierarbeid te leveren. Wanneer je veel krachtsinspanning levert, hebben je spieren logischerwijs veel energie nodig. De hoeveelheid aanwezige energie kun je kort gezegd verhogen door het voedingssupplement creatine te gebruiken. Zo kun je net een beetje extra inspanning verrichten en dus zwaarder trainen.

Spierherstel en spieropbouw met proteïne

Voor de ontwikkeling van zichtbare spiermassa zal je niet alleen vaak en hard moeten trainen. Een gezonde dagelijkse voeding, die bestaat uit de ideale balans in de voedingsstoffen koolhydraten, eiwitten en vetten is minstens zo belangrijk. Krachtsporters hebben door hun behoefte aan spierherstel en spieropbouw extra eiwitten nodig. En die zitten in bijna alle producten. Ze komen in het lichaam terecht via onze voeding. Wanneer je minder eiwitten binnenkrijgt dan je eigenlijk nodig hebt, dan kun je deze ophogen met voedingssupplementen zoals eiwitshakes en eiwitrepen.

Meer energie en spiersamenspanning met cafeïne

De stof cafeïne laat je spieren niet groeien. Wel is het een van de weinige stoffen die kan zorgen voor een substantiële verbetering van het prestatievermogen. Cafeïne zorgt namelijk voor een iets snellere hartklopping en een lichte verhoging van de bloeddruk. Daarnaast zorgt cafeïne voor meer scherpte en een verminderd gevoel van slaap en honger. Tot slot heeft cafeïne het effect om de samenspanning van je spieren sneller en intensiever te laten verlopen. Dit is gunstig voor wie aan krachttraining doet. Je vindt cafeïne bijvoorbeeld in koffie en thee en daarnaast zit het in voedingssupplementen zoals capsules.

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.