Menspower.nl
Cable Crossover

Cable crossover

De cable crossover staat ook wel bekend als de ‘cable fly’. Bij deze oefening train je de grote borstspieren met behulp van een kabeltoestel. Deze isolatie oefening is geweldig om spierkracht en spiermassa te ontwikkelen in de pectoralis major, de grote borstspieren. Daarnaast train je enkele andere spieren in het bovenlichaam en de armen licht mee.

Het kabeltoestel

Je voert deze oefening uit met behulp van een kabeltoestel. In de meeste sportscholen is zo’n toestel aanwezig. Het kabeltoestel bevat aan weerszijden van het lichaam een katrol, die aan beide zijden van een handgreep voorzien moeten worden. De katrollen kun je in hoogte verstellen en bij deze oefening moeten ze net boven je hoofd worden ingesteld. Aan weerszijden van het kabeltoestel bevindt zich tevens een gewichtsstapel, waarvan je het gewenste gewicht kunt instellen.

Animatie cable crossover

Animatie van de cable crossover

Uitvoering en stappenplan

 1. Stel de katrollen in op een positie iets boven je hoofd.
 2. Ga in het midden tussen de katrollen staan.
 3. Pak de handgrepen vast met de handpalmen schuin omlaag.
 4. Je schouders zijn naar binnen gedraaid en je heupen zijn iets naar voren gebogen.
 5. Span vervolgens je borstspieren aan en beweeg je armen omlaag en naar binnen.
 6. Houd je ellebogen de hele beweging in een constante hoek.
 7. Ga hierna met een langzame (gecontroleerde) beweging terug naar de beginpositie.
 8. Herhaal de oefening.

Tips bij deze oefening

 • Maak rustige bewegingen en voorkom dat de armen naar achteren worden getrokken. Hierdoor kan de schouder namelijk uit de kom raken.
 • Voer deze oefening uit met gebogen ellebogen. Hierdoor doen de borstspieren het werk en niet de armspieren.
 • Je kunt de cable crossover lichter uitvoeren door de katrollen iets beneden schouderhoogte in te stellen.

Welke spieren train je?

Met de cable crossover train je hoofdzakelijk de grote borstspieren (pectoralis major). Hoewel je vrij geïsoleerd traint, spreekt je lichaam ook een aantal andere spieren aan bij het uitvoeren van de beweging. Die spieren krijgen dus ook een lichte training. Het gaat om de buikspieren en in de onderarmen de flexor carpi ulnaris en extensor carpi radialis.

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.