Menspower.nl
Oprolbare fitnessmat

Fitnessmat

Wat is een fitnessmat?

Een fitnessmat, ook wel bekend als trainingsmat of yogamat, wordt gebruikt bij het uitvoeren van sportoefeningen. Het voornaamste doel is het bieden van veiligheid en comfort. Dit materiaal wordt vooral gebruikt voor stabiliteitsoefeningen, die liggend op de grond worden uitgevoerd. Fitnessmatjes zijn meestal gemaakt van het buigzame en solide materiaal PVC, een kunststof die makkelijk afwasbaar is. Ze worden ook wel gemaakt van rubber, polymeer en neopreen. Standaard zijn ze 180 cm lang, 60 cm breed en 0,4 tot 1,5 cm dik. Afwijkingen op deze maten zijn mogelijk. Ze zijn verkrijgbaar in alle kleuren.

Waarom wordt een fitnessmat gebruikt?

Een fitnessmat is een belangrijke benodigdheid bij verschillende trainingsmethodieken, zoals aerobics, pilates en yoga. Daarnaast is hij handig bij het uitvoeren van de meeste buikspieroefeningen die liggend op de grond worden uitgevoerd. Een trainingsmat geeft de benodigde grip aan het lichaam bij het uitvoeren van oefeningen, in tegenstelling tot gladde ondervloeren. Door grondoefeningen uit te voeren op een matje, kunnen blessures worden voorkomen. Het zachte materiaal biedt namelijk ondersteuning aan het lichaam. Vooral de dichtheid is bepalend voor de kwaliteit, omdat hier de mate van comfort en stabiliteit van afhangen.

Fitnessmat in de sportschool en thuis

Fitnessmatten behoren tot de standaard uitrusting van sport- en yogascholen. Daarnaast beschikken de meeste mensen die thuis oefeningen doen over een eenvoudig exemplaar. Het is ook een veel voorkomend trainingsmateriaal in de meeste thuisgyms. Dankzij hun flexibiliteit, zijn dunnere fitnessmatjes oprolbaar en daardoor eenvoudig op te bergen. In sportscholen zijn vaak dikkere exemplaren aanwezig. Deze matten zijn niet oprolbaar en ze worden daarom opgeborgen in een mattenrek dat aan de muur kan worden bevestigd.

Derrik Willemsen

Gevorderde krachttrainer en trotse eigenaar van een homegym. Mijn doelen zijn een gezonde lifestyle, spieropbouw en een krachtig lichaam. Op Men'sPower schrijf ik artikelen over krachttraining. Voor vragen kun je mij bereiken via Facebook, Twitter en Pinterest.

Over Men’sPower

Men’sPower biedt een heldere kijk op de principes van krachttraining. Dit platform helpt je op op weg naar maximale resultaten, thuis of in de sportschool. Ontdek alles over techniek, begrippen, oefeningen, materialen en nog veel meer.